Basis 7QC

Doel

De 7QC-hulpmiddelen worden beschouwd als de fundamentele instrumenten om de kwaliteit van producten en / of diensten te verbeteren. Ze worden gebruikt om het proces te analyseren, grote problemen te identificeren, schommelingen van de kwaliteit te beheersen en oplossingen te leveren om (toekomstige) defecten te voorkomen.

Deze hulpmiddelen, ter ondersteuning aan een verbeter- / veranderingsteam, gebruiken statistische technieken en kennis om gegevens te verzamelen en te analyseren. Ze helpen de verzamelde gegevens op een bepaalde manier te organiseren zodat deze gemakkelijk te begrijpen is.

Bovendien worden, door het gebruik van de 7QC-hulpmiddelen, specifieke problemen in een proces geïdentificeerd.

Beschrijving

  • Histogram
  • Pareto diagram
  • Regeldiagram
  • Spreidingsdiagram
  • Stroomdiagram
  • Turflijst
  • Visgraatdiagram

Het stroomdiagram en de turflijst worden het meest gebruikt om problemen te ontdekken. Het visgraatdiagram, het histogram, het spreidingsdiagram en het regeldiagram zijn daarnaast handig bij probleemanalyse. Het Pareto-diagram wordt voor beide gebruikt.

Gebruik

Het frequentiediagramof staafgrafiek (histogram) geeft een verdeling van variabelen. Dit hulpmiddel helpt de oorzaak van problemen in een proces te identificeren door de vorm alsook de breedte van de verdeling. Het toont een staafdiagram van de verzamelde gegevens en biedt een eenvoudige manier om de verdeling van de gegevens te beoordeling.

Frequentiediagram - voorbeeld x

Frequentiediagram – voorbeeld

De 80/20 analyse of Pareto-diagram is vernoemd naar Wilfredo Pareto, de Italiaanse econoom die aangaf dat de rijkdom niet gelijkmatig wordt verdeeld. De grafiek toont de verdeling van de onderwerpen en rangschikt ze vanaf de meest voorkomende tot de minst frequente, met de laatste staaf als ‘overig’. Het Pareto-diagram wordt gebruikt om problemen te definiëren, de prioriteit vast te stellen, de onderkende problemen weer te geven en de frequentie in het proces te bepalen. Het is een grafische afbeelding van de meest voorkomende oorzaken van een probleem.

Pareto-diagram - voorbeeld

Pareto-diagram – voorbeeld

Grafieken behoren tot de eenvoudigste en beste technieken om gegevens op een visuele wijze weer te geven en te analyseren. Gegevens worden grafisch weergegeven met behulp van staafdiagrammen, lijngrafieken, cirkeldiagrammen en controle- of regeldiagrammen. De eerste drie worden vaak gebruikt, de laatste (het controle- of regeldiagram) minder vaak.

Het controle- of regeldiagram is een krachtige lijngrafiek met controlelimieten. Dit houdt in dat door het mathematisch construeren van controlegrenzen op drie standaardafwijkingen, boven en onder het gemiddelde, wordt vastgesteld welke variatie door normale aanhoudende oorzaken (algemeen voorkomende oorzaken) worden veroorzaakt en welke variatie er is door bepaalde unieke gebeurtenissen (speciale oorzaken). Doordat vervolgens op basis van dit resultaat eerst de speciale oorzaken worden geëlimineerd en de algemeen voorkomende oorzaken worden gereduceerd, wordt de kwaliteit verbeterd.

Controle- of regeldiagrammen geven aan of het proces al dan niet onder controle is. Hiermee wordt, in tijd gezien, de variatie en de bron van de procesprestatie gevolgd, bewaakt en verbeterd.

Regeldiagram - voorbeeld

Regeldiagram – voorbeeld

Het spreidings- of verstrooiingsdiagram (scatter diagram) geeft het patroon van de relatie tussen twee variabelen die worden verondersteld een bepaalde verbondenheid te hebben. Hoe dichter de punten op de diagonale lijn, hoe nauwkeuriger de 1-op-1 relatie is. Het verstrooiingsdiagram is een grafisch hulpmiddel die veel gegevenspunten weergeeft en een patroon toont van correlatie tussen de twee variabelen.

Spreidingsdiagram - voorbeeld

Spreidingsdiagram – voorbeeld

Het stroomdiagram (flowchart) is een grafische weergave van de belangrijkste stappen van een proces. Het geeft inzicht in het volledige proces, de kritieke fasen van het proces, de probleemgebieden en het toont de relaties tussen de verschillende stappen in een proces. De basis ligt in de zogenaamde stratificatie, waarbij gegevens op zo’n manier worden verzameld, vanuit soms verschillende bronnen, dat alles opgedeeld wordt in categorieën en patronen worden herkend.

Stroomdiagram - voorbeeld

Stroomdiagram – voorbeeld

De turflijst (check sheet), die de geschiedenis en het patroon van variaties laat zien. Dit instrument wordt gebruikt aan het begin van een veranderingsproces om de problemen te identificeren en op eenvoudige wijze gegevens te verzamelen. Het team bestudeert waargenomen gegevens (een prestatiemaatstaf van een proces) op patronen, gedurende een specifieke tijdsperiode. Het wordt ook gebruikt aan het einde van een veranderingsproces om te zien of de verandering daadwerkelijk tot (permanente) verbetering heeft geleid.

Turflijst - voorbeeld

Turflijst – voorbeeld

Het oorzaak en gevolg-diagram of Ishikawa-diagram is vernoemd naar de man die het gebruik ervan in Japan populair heeft gemaakt. Het wordt ook wel is het ‘visgraat diagram’ genoemd vanwege het uiterlijk. Het wordt gebruikt de oorzaak van bepaalde problemen aan te geven. Lijnen, vanuit de horizontale kernlijn, geven de belangrijkste oorzaken weer; de lijnen vanuit deze belangrijkste oorzaken zijn de afgeleide oorzaken.

Dit hulpmiddel wordt gebruikt willekeurig welke mogelijke oorzaken van een probleem weer te geven. Het geeft een team de mogelijkheid alle mogelijke oorzaken die verband houden met een probleem of een conditie steeds gedetailleerder te identificeren, te verkennen en grafisch weer te geven om zo de grondoorzaak te ontdekken.

Visgraat-diagram - voorbeeld

Visgraat-diagram – voorbeeld

Reageren niet meer mogelijk.

Supported by